Tuesday, January 15, 2008

A 100 ms network connection from Bulgaria to USA

#6

Разхождайки се днес в Бизнес парк София съвсем случайно срещнах Марин - съученик и позабравен приятел от Шумен. Много приятна изненада. От последната ни среща са изминали поне 7-8 години. Заговорихме се. В момента работи по няколко проекта в американска софтуерна фирма. Обясни ми, че използват VPN от София до техническия им център в Сан Франциско (Калифорния), но не са доволни от "производителността на връзката". Подчерта, че се нуждаят от латентност не по-голяма от 100 ms дотам. Усмихнах се. И преди съм чувал подобни неаргументирани желания от клиенти.

Дали доставчиците на Интернет услуги ограничават потребителите си или физичните закони?

В идеална среда светлината се разпространява със скорост до 300 км в милисекунда. В мрежа с множество кабелни съединения и маршрутизатори по трасето, изминатата от светлината скорост намалява до 120-140 км за една милисекунда. Колкото по-голямо е разстоянието, толкова по-висока е латентността.

Технологиите, които използваме днес не ни позволяват да постигнем връзка за по-малко от 100 ms на толкова голяма дистанция. Не всички доставчици на услуги се съобразяват с това при изготвяне на споразуменията си за качество на предлаганите от тях услуги (Service Level Agreement). Навярно целта на маркетинг отделите е да "реализират" продукт с по-добри показатели от конкурентите си, за да продават на повече хора и по-често, така че компанията, за която работят да прави повече пари.

Срещата с Марин ми напомни за голямата ми страст и желанието ми още в училище да се занимавам с маркетинг. Маркетингът е вложение. Маркетингът се занимава с влагането на пари в дейности, които увеличават стойността на марката, продукта или услугата. Целта е да дават на потребителите повече причини, за да ги купуват. Повече и по-често. И на възможно най-добрата за фирмата цена.

1 comment:

  1. Вие господине сте един много смешен и жалък некадърник! Какво разбирате от маркетинг-Вие, че да се опитвате да го дефинирате с 3-4 изречения.Да не се изживявате като ф.Котлар....може би? Ти ,тъпчо май изобщо не си на ясно с някои основни категории в маркетинга и си тръгнал да ми говориш за марка.......Що не се гръмеш! Педал смотан! Повечето в България сте такива "всезнайковци"!

    ReplyDelete