Wednesday, January 30, 2008

Делото за Максим Стависки

#11

Максим Стависки е български гражданин от руски произход, прославил България с успехите си във фигурното пързаляне. Най-големите успехи на Максим, и неговата партньорка Албена Денкова, са златен медал на световното първенство в Калгари през 2006-та година и повторна титла от първенството в Токио през 2007-ма. Явно в бТВ и вестник "24 часа" също много го харесват, за да го изберат за рекламно лице на кампанията за безопасно шофиране "Ако си пил - слез, искам да стигна жив!". На 10 април 2007 година Максим и Албена са наградени от президента Георги Първанов с най-високото отличие в България - орден „Стара планина“ първа степен за изключителен принос към развитието на физическото възпитание и спорта.

На 5 август миналата година Максим Стависки шофирайки пил "няколко глътки ракия" и с несъобразена скорост навлиза с джипа си в платното за насрещно движение и предизвика тежка катастрофа, при която загива 23-годишния Петър Петров. В катастрофата сериозно пострада и 19-годишната Мануела Горсова, която е в кома и продължава да лежи във Военно-медицинска академия. Предполагам, че Мануела и Петър до деня на катастрофата също са изпитвали симпатии и добри чувства към Максим Стависки.

Съдебно-медицинската експертизата, която установява съдържанието на алкохол в кръвта на Максим в момента на катастрофата, и на която се позовава прокуратурата в Бургас за предявяване на обвинение към него, сочи 1,29 промила. Стависки се признава за виновен!

Днес окръжният съд в Бургас осъди условно Максим Стависки на две години и шест месеца затвор с пет години изпитателен срок за причиняване на катастрофа, при която по невнимание е допуснал смъртта на Петър Петров от Сливен, и при инцидента се е стигнало до тежка телесна повреда на Мануела Горсова от Велико Търново. Шофьорската книжка ще му бъде отнета за четири години и ще трябва да плати четвърт милион лева обезщетения на семействата на пострадалите! Смях!

Какво щеше да се случи ако катастрофата беше причинена от "обикновен" българин? По-тежко ли щеше да бъде осъден от съда? Само условна ли щеше да бъде присъдата му? Предвиденото наказание за подобно престъпление е от 3 до 10 години лишаване от свобода.

Заради спортните успехи и извесността, още от началото процеса се разглежда като дело за Максим Стависки, а не срещу него. Престъплението няма нищо общо с това, че Максим е световен шампион и носител на орден "Стара Планина" - първа степен.

Не мога да се съглася с прокурора по делото и поисканата от него минимална присъда! Сигурен съм, че голяма част от българите не чувстват удовлетворение от обявеното наказание за Максим Стависки. Напълно подкрепям възмущението на Делян.

Силно се надявам прокуратурата да обжалва! Вярвам, че повече хора ще помислят какво може да им се случи шофирайки в нетрезво състояние!

No comments:

Post a Comment