Friday, February 1, 2008

Microsoft aims to buy Yahoo!

#13

Microsoft aims to buy Yahoo!В петък от Microsoft отново отправиха предложение да закупят Yahoo! на невероятната цена от над 44 милиарда долара. В понеделник борда на директорите на Yahoo Inc. трябва да излезе с решение дали сделката ще се осъществи. Microsoft се нуждае от тази покупка, защото това би й дало възможност да се задържи на водеща позиция в битката с Google за рекламния бизнес в Интернет. От компанията на Бил Гейтс силно се надяват да приключат сливането още през втората половина на 2008-ма година и да се превърнат в най-голямата Интернет медия.

Това едва ли би било от полза за потребителите на онлайн услуги.

В края на 1997 година, с цел да спечели надмощие над най-големия си пряк конкурент по това време America Online (AOL), Microsoft придоби Hotmail - водещият доставчик на безплатни уеб базирани e-mail услуги. Миграцията на Hotmail от FreeBSD/Apache платформа към Windows 2000 беше трудна и мъчителна. Най-вече за потребителите. А Hotmail е единичен продукт, докато Yahoo! притежава стотици разнородни услуги. Сигурно е, че за Microsoft ще бъде непосилно дълго време да поддържа PHP/FreeBSD/Linux продуктите на Yahoo!. Технически погледнато не знам как и кога ще успеят да мигрират Yahoo! към базирани на Windows технологии. Предполагам, че ще им е много по-лесно да прехвърлят потребителите на Yahoo! Mail към MSN Hotmail, отколкото да пренапишат цялата услуга за Windows. В момента почти всички приложения, чрез които се задвижват услугите на Yahoo! са написани на PHP и работят върху FreeBSD и Red Hat сървъри. Интересно е каква част от разработчиците ще останат на работа при евентуална сделка между двата големи онлайн играча. И каква част от тях биха искали да пренапишат приложенията си за Dot Net?

Като потребител на Flickr и del.icio.us съм силно притеснен. Тези услуги са много популярни и изключително успешни за Yahoo!, но ми се струват по-скоро неподходящи за портфолиото от продукти на Microsoft. А за да се "отърват" от тях със сигурност ще получат доста добра цена.

Аз очаквам управлението на компанията да приеме предложението, а това ще бъде краят на Yahoo! каквото го познаваме до днес. За съжаление!

No comments:

Post a Comment